Heritage Conservation Terrace

Existing Rear
Existing Rear

Existing Kitchen
Existing Kitchen

Existing Living
Existing Living

Existing Rear
Existing Rear

1/3
Before
67_Cope_St-7254
67_Cope_St-7254

67_Cope_St-7258
67_Cope_St-7258

67_Cope_St-7303
67_Cope_St-7303

67_Cope_St-7254
67_Cope_St-7254

1/9
After ( Scroll right for more photos)

Heritage Conservation Terrace - Rear extension

Nestled tightly in a Heritage Conservation area, our Redfern project posed a few challenges. The current terrace has limited access to the rear outdoor area and the natural lighting into the existing home is limited due it neighbour’s being right on their side boundaries. 

With a tight and narrow site with only the front door access, our client wanted to convert the 2-storey terrace to 3 stories and allow for more open plan living and to introduce more natural light and lower their reliance on the use of air conditioning. . 

 

The proposed design introduced an internal garden allowing an atrium space between the living room and new kitchen area. The introduction of an atrium space introduced more natural light to filter into the existing living room. The new extension was design with sustainable practices in mind allowing the area to be cooled only by a fan. The atrium space also allowed the existing living room and new dine in kitchen to naturally cross ventilate during the summer heat. The new extension is built with robust materials allowing maximum insulation to the house. This has allowed the terrace to passive cool and heat the house naturally rather than its reliance on air conditioning. 

Jodie Dang ARCHITECTS

Sustainable Design | Public | Residential | Commercial

Inquire - How To Start?

Person Writing

To find out more on how to get started on your project, or understand what you can achieve on your site, and your budget we can send you a free process booklet which outlines all the consultants required for your project and expected timelines. 

Thanks! Message sent.